Γρήγορη αποκατάσταση μετά από running event σε 4 βήματα

Το σώμα θέλει περίπου 3 εβδομάδες για να αναρρώσει από έναν ημιμαραθώνιο ή μαραθώνιο. Μερικές φορές επιμηκύνεται και μπορεί να φτάσει εως 5 ή 6 εβδομάδες.Την εβδομάδα που ακολουθεί μετά το running event υπαρχει πιθανότητα να κρυώσεις ή να κολλήσεις γρίπη επειδή το ανοσοποιητικό σου έχει εξασθενίσει.
Αν είσαι ερασιτέχνης δρομέας και μόλις ολοκληρώσες ένα running event για το οποίο προετοιμαζόσουν για μήνες αυτές οι συμβουλές για αποκατάσταση θα σε σώσουν. Να θυμάσαι πάντα ότι η σωστή προετοιμασία είναι σύμμαχος για τη σωστή αποκατάσταση αλλά και η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει τον πόνο και να αποκαταστήσεις τις φθορές
1-Ενυδατώσου φρόντισε να είσαι και κατά το τρέξιμο ενυδατωμένος (πίνε νερό πριν νιώσεις δίψα) αλλά και μετά, αφού όταν ασκείσαι εντατικά και ολοκληρώνεις έναν ημιμαραθώνιο, το σώμα σου καίει υγρά και ηλεκτρολύτες πολύ πιο γρήγορα για να ενισχύσει την απόδοσή σου. Πίνε αρκετά υγρά για να αποβάλλονται οι τοξίνες απο το σώμα και να αποτραπεί η αφυδάτωση η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονους μυικούς πόνους στην περίοδο αποκατάστασης.Τα αθλητικά ποτά αμέσως μετά τον αγώνα θα σε βοηθήσουν.
2-Φάε σωστά Μετά τον αγώνα ατανάλωσε άμεσα υδατάνθακες ώστε ο οργανισμός να ξεκινήσει να γεμίζει πάλι τις αποθήκες ενέργειας. Σίγουρα, έχεις κερδίσει το μεγάλο πιάτο με τα ζυμαρικά αλλά χρειάζεσαι μια σημαντική ποσότητα υδατανθράκων για αναπλήρωση μυϊκού γλυκογόνου, πρωτεΐνες για την αποκατάσταση των μικροβλαβών που προκαλούνται ως αποτέλεσμα της προπόνησης και αντιοξειδωτικά στοιχεία για την εξισορρόπηση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από την έντονη άσκηση.
3-Μασάζ και διατάσεις Οι μικροτραυματισμοί σε τένοντες και αρθρώσεις αργούν να αποκατασταθούν περισσότερο από τους μυς. Την επόμενη μέρα κάνε μασαζ και θα σε βοηθήσει να μαλακώσουν οι σφιγμένοι μύες προκειμένουν να αποφύγεις τις κράμπες, τις θλάσεις και τα επώδυνα πιασίματα.Επίσης μπορείς να ανακουφιστείς από τον πόνο κάνοντας κρύο μπάνιο εναλλαγή με σαουνα .
4-Ενεργητική αποκατάσταση η οποία είναι το χαλαρό jogging ή το κολύμπι με τα οποία οι μύες αιματώνονται και μειώνεται ο μυικός πόνος ενώ αποβάλλονται τα μυικά κατάλοιπα. Δεν είναι πολύ καλή ιδέα να κρεμάσεις τα παπούτσια σου και να κάτσεις στον καναπέ σου για κανά μήνα. Ξεκουρασου και ξεκινα τζόκινγκ περίπου 10-20 λεπτά max , διατασεις και πισινα , ετσι θα επαναφέρεις την ευκαμψία σου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο