Τι ειναι το μασαζ?



Μασάζ: Θεραπεία για χαλάρωση και μείωση του στρες

To μασάζ είναι μια θεραπευτική μέθοδος, που χρησιμοποιείται ευρέως τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς.
Είναι μια τεχνική που οι αρχαίοι Έλληνες και ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσαν ήδη από το 430 πΧ. Υπάρχουν ιστορικές αναφορές που δείχνουν ότι το μασάζ χρησιμοποιούταν στην Ινδία και στην Κίνα πριν 5.000 χρόνια.
Υπάρχουν πολλά είδη μασάζ. Είναι μια μέθοδος που έχει σαν βασική αρχή, τη μάλαξη των μαλακών μορίων του σώματος με θεραπευτικό στόχο.Η αποτελεσματικότητα του μασάζ οφείλεται στο γεγονός ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους μυς και γενικά στα μαλακά μόρια. Αυτό επιτρέπει την έξοδο από τους μυς των άχρηστων ουσιών που συσσωρεύονται όταν οι μυς εργάζονται ή όταν υποβάλλονται σε υπερβολική εργασία ή ένταση. Οι ουσίες αυτές που προκύπτουν από το μυϊκό μεταβολισμό, δημιουργούν πόνους, σκληρότητα και δυσκαμψία στους μυς.
Ταυτόχρονα με τον καθαρισμό από τις άχρηστες ουσίες, το μασάζ των μυών επιτρέπει την είσοδο σε αυτούς, δια μέσου μιας καλύτερης κυκλοφορίας του αίματος, περισσότερων θρεπτικών ουσιών.
Τα θετικά αποτελέσματα του μασάζ περιλαμβάνουν τη χαλάρωση και τη μείωση του στρες. Επίσης θεωρείται από πολλούς ότι μπορεί να μειώνει τον πόνο, βοηθά στην αποθεραπεία τραυματισμών των μυών και των αρθρώσεων.Το μασάζ μπορεί να μειώνει το ρυθμό της καρδίας, βελτιώνει τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων, μειώνει τη δυσκαμψία των μυών. Μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να βοηθά στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους.
Φαίνεται μάλιστα ότι ευνοεί την παραγωγή από το ίδιο το σώμα των φυσικών ουσιών που καταπολεμούν τον πόνο στον εγκέφαλο, όπως για παράδειγμα οι ενδορφίνες. Για τους λόγους αυτούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υγιή άτομα για να τα κάνει να νιώθουν πιο καλά.
Το μασάζ χρησιμοποιείται στη φυσική ιατρική, στη φυσιοθεραπεία, στην ιατρική του σπορ και στη νοσηλευτική φροντίδα. Βοηθά τους ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται και σε άλλες θεραπείες λόγω του ότι μειώνει την ένταση και δυσκαμψία των μυών και ευνοεί τη χαλάρωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο